Koduõpe Eestis

Koduõpe ei ole Eestis uus, see seadustati Eestis juba 1992. aastal ja alates 2008. aastast on võimalik koduõppel olla põhikooli lõpuni.

Hiljuti tellis HTM uuringu koduõppe väljakutsetest Eestis täna. Uuringu tulemusi tutvustavas veebiseminaris toodi esile, et lapsevanema taotlusel koduõppel olevate laste hulk on viimastel aastatel Eestis järjekindlalt tõusuteel: kui aastal 2012 oli koduõppel lapsevanema taotlusel 88 last, siis aastal 2017 oli neid lapsi juba 368 ja 2022 üle 700. TLPK koduõppeosakonna töökorraldust peeti nii heaks, et meid kutsuti veebiseminaris oma tööd tutvustama. Tõdeti, et seaduse järgi ei tohiks ükski kool keelduda, kui pere avaldab soovi laps koduõppele jätta. Kahjuks on see tegelikkuses komplitseeritud, sest  klassiõpetajad on niigi erinevate ülesannetega koormatud ja koduõppe koordineerimine on küll imetore töö, aga siiski võtab palju energiat ega ole eraldi tasustatud. Valitakse pigem koordinaatoriga kool nt https://www.luterlik.edu.ee/koduope/

Eestis rakendatakse koduõpet kahel juhul: koduõpe tervislikel põhjustel, mida rakendatakse juhul kui õpilase terviseseisund ei võimalda tal kooli päevakavas ettenähtud õppes osaleda ning koduõpe vanema taotlusel, mida rakendatakse juhul kui lapsevanem soovib põhiharidust
omandava õpilase õpet iseseisvalt korraldada. Mõlemal juhul toimub õppetöö valdavalt koolist eemal. Erinevus seisneb selles, et koduõpet tervislikel põhjustel korraldab kool, lapsevanema taotlusel koduõppel olles on õppe korraldajaks ja finantseerijaks lapsevanem, kes vastutab ka õpitulemuste saavutamise eest.

Veel on kaks terminit, mida tuleb eristada: sellest, kui väga koduõpe ja distantsõpe erinevad üksteisest olulistes aspektides, oleme kirjutanud Õpetajate Lehe artiklis.

Meie koduõppeosakonnas on võimalik valida juhendatud koduõpe, milles on põimitud koduõppe ja distantsõppe parimad praktikad – kasutame nii otsekontaktiga veebitunde, kus õpilased arutavad, mida nad nädala jooksul kodus õppisid, kuidas millestki aru said; kuulavad veebitunnis üksteise arvamusi jms; kui ka asünkroonset õpet st õpitakse kodus vanema juhendamisel . Vanemate toetamiseks ja juhendamiseks on veebiseminarid, kus arutatakse kuuks planeeritud õpieesmärkide ja -tegevuste ning hindamise üle.

Mina ja meie osakonna teine koordinaator Irja käisime koduõppest Eesti moodi rääkimas “Õpime koos” taskuhäälingus – kuula meid siin.

Eesti koduõppest on tehtud kaks magistritööd, neid saad lugeda veebis: Kärt Kao. “Lastevanemate tegevused koduõppes ja nende arvamused koduõppe eelistest, kitsaskohtadest ja arendusvõimalustest.”
Hendrik Noor “Koduõppe perede vaated kooli ja kodu koostööle ja selle arendusvõimalused”

Kui Sind huvitab koduõppe võimalus, aga Sa veel ei ole otsustanud, siis soovitan uurida koduõppe kohta Eesti Koduõppe Ühingu kodulehelt http://www.koduope.ee/

ja tule veebiseminarile “Koduõppe alused”, et saada infot ja suhelda koduõppevanematega. Mõne pere kogemusest saad lugeda siit:

Loore kokaraamatuprojekt

Levila lood

Riinu intervjuu

Kaire intervjuu

Kaire Ööülikoolis

Kairi lugu

Marrini intervjuu

Osvaldi intervjuu

Lisa kommentaar